Wist je dat je baby tweetalig is?

Een nieuwe studie doet vermoeden dat kinderen al van bij de geboorte in staat zijn twee talen te onderscheiden. Voorwaarde is wel dat de moeder beroepshalve of in gezinsverband twee talen gebruikte toen de baby nog in de baarmoeder zat. Ja, dat had je niet gedacht he? Dat dat kleine roze wurm in je armen al zo ontzettend slim is!Onderzoekers in de psychologie van de universiteit van Brits Columbia, in Canada, en een wetenschapper van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vroegen zich af of baby’s van tweetalige moeders een taalvoorkeur hebben. Ze werkten met twee groepen pasgeborenen, waarvan de ene groep in de baarmoeder uitsluitend Engels had gehoord en de andere zowel Engels als een taal uit de Filipijnen, het Tagalog. Als aanwijzing gebruikten de vorsers de zuigreflex van de baby’s.
Zo kreeg een baby onder meer tien minuten lang een verhaal te horen, waarbij om de minuut overgeschakeld werd van Engels op Tagalog en omgekeerd. De baby’s die uitsluitend Engels gehoord hadden voor de geboorte, zogen actiever bij passages in het Engels dan bij passages in het Tagalog. De baby’s die beide talen gehoord hadden, vertoonden geen voorkeur. Het vermoeden bestaat dus dat ze een onderscheid kunnen maken tussen beide talen.

Lees ook:Kinderen tweetalig opvoeden maakt ze scheper als oudjes
Lees ook:Baby’s kunnen in je buik al woorden ‘leren’
Lees ook:Video met meerdere talen voor baby Einstein
Lees ook:Vroeggeboorte waarschijnlijk erfelijk
Lees ook:Tweetalig opgevoede baby’s langer gevoelig voor vreemde woorden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>