Rechtop slapen in kinderzitje levensgevaarlijk

Het ziet er altijd zo beroerd uit: kinderen die rechtop in slaap zijn gevallen. En soms is het onvermijdelijk. Autostoeltjes zijn vanaf een bepaald gewicht namelijk niet meer verstelbaar. En dat wil het nog wel eens voorkomen dat ze wegdommelen. Het blijkt echter levensgevaarlijk om baby's rechtop te laten slapen. Dat concluderen Canadese wetenschappers. Zij onderzochten 508 onverwachte overlijdensgevallen van zuigelingen in de provincie Quebec tussen 1991 en 2000.  

 

Het gevaar komt voort uit de reflex om het hoofd rechtop te houden, en zodoende ongehinderd te kunnen ademhalen. Deze reflex is bij zuigelingen nog niet ontwikkeld. Wanneer een zuigeling rechtop zit, wordt de ademhaling eerder verstoord, met de dood door verstikking als gevaar. Baby's van 1 maand en jonger lopen volgens de onderzoekers ook nog eens vier maal zo veel kans om op deze manier door verstikking om het leven te komen dan oudere baby's.

De onderzoekers waarschuwen ouders dan ook baby's nooit in een zittende positie te laten slapen, of in een houding te plaatsen waarbij zij zittend in slaap kunnen vallen, zelfs niet op schoot bij vader of moeder.

Drie procent van de onverklaarde overlijdensgevallen wisten de Canadezen hiermee te verklaren, bericht de Daily Mail vanochtend. Moderne stoeltjes, waarin de zuigelingen liggend kunnen slapen, zouden ongevaarlijk zijn.

Lees ook:Slapen in maxi-cosi verhoogt kans op overlijden door verstikking
Lees ook:Jonge ouders opgelet: te weinig slaap kan depressie veroorzaken
Lees ook:Nieuwjaarsdag laat stijging aantal wiegendoden zien
Lees ook:Wakkere baby heeft grote kans dik te worden
Lees ook:Met je baby in één bed slapen schijnt goed te zijn…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>