Vijftig ziekten opsporen via de hielprik

Artsen moeten de bevoegdheid krijgen om via de hielprik niet maximaal zeventien maar vijftig ziekten op te sporen. Een fikse vermeerdering dus! Daarvoor heeft klinisch geneticus prof.dr. M.H. Breuning van het Leids Universitair Medisch Centrum gepleit. Het lijkt me een goede zaak. Hoe eerder zaken aan het licht komen, hoe beter lijkt mij. En wij moeders komen echt wel over die eerste druppeltjes bloed van onze baby heen!

Sinds 1 januari mogen artsen via de hielprik baby's controleren op zeventien ziekten. Daarvoor waren het er drie. De zeventien ziekten betreffen onder meer afwijkingen aan de schildklier, bijnier, het bloed en de stofwisseling.

Geneticus Breuning vindt dat ouders zelf moeten kunnen bepalen of hun kind op meer ziekten wordt getest. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid heeft de staatssecretaris al in 2005 besloten baby's alleen op die ziekten te laten controleren waarvoor medische behandeling mogelijk is.

Wel heeft ze de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van het kabinet, gevraagd te onderzoeken of de kinderen in de toekomst misschien ook moeten worden onderzocht op andere ziekten. De uitslag van dit onderzoek wordt in de loop van 2007 verwacht.

Lees ook:Hielprik uitgebreid met test op 14 extra ziektes
Lees ook:Hielprik aangepast: één test vervalt
Lees ook:Pasgeboren baby’s nieuwe jaar gescreend of taaislijmziekte
Lees ook:Paniek over nieuwe hielprik
Lees ook:De hielprik bestaat 40 jaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>